Kleurverschil zilver en witgoud

Is er sprake van kleurverschil zilver en witgoud? Tja, dat is een lastige. Het antwoord is ja en nee ! Er is wel degelijk kleurverschil tussen zilver en witgoud wanneer we over de pure vorm praten. Maar bij trouwringen spreken we nooit over de pure vorm, maar over een afgewerkte vorm. We kunnen ons voorstellen dat dit verwarrend is. Vandaar dat we dit hieronder verder toelichten:

Kleurverschil zilver en witgoud toelichting:

Witgoud is geelgoud dat door de mens is omgevormd naar een witte kleur. Dit wordt gedaan door middel van witte metalen bij het geelgoud te voegen. Echter krijg je nooit een echt witte kleur, aangezien de basis geel is. Wel ontstaat er hierdoor een kleur die wit oogt, maar met een gelige gloed. Wanneer we het geelgoud kleuren met een hoger aandeel palladium, dan ontstaat er een witte kleur met een grijs zilveren gloed. Dit noemen we dan ook een palladium witgouden legering. Spierwit goud bestaat niet !

Verschil zilver en witgoud vervolg:

Toch zie je vaak spierwitte gouden ringen in de etalages liggen? En dat klopt inderdaad. De meeste witgouden ringen zijn namelijk voorzien van een extra rodium laag. Rodium behoort tevens tot de edelmetalen en heeft een spierwitte kleur. Door het dragen slijt het rhodium van de ring, waardoor de echte witgouden kleur weer langzaam zichtbaar wordt. Wanneer dit gebeurd dien je opnieuw rodium op de ringen aan te laten brengen. Dit noemen we het rodineren van de ringen.

Kleurverschil zilver en witgoudWel of geen verschil?:

Zilver is een door en door materiaal. De kleur van zilver is in de basis witter dan witgoud. Echter doet de kleur van zilver in een glanzende uitvoering doffer aan dat dan van witgoud. Dit komt door het verschil in hardheid. Des te harder de ring, des te meer deze glanst.

Maar nu komt het ! Wat gebeurd er dan wanneer je een laag rodium aanbrengt op een zilveren trouwring? Op dat moment is er geen kleurverschil tussen zilver en witgoud.

Het antwoord op de vraag is dan ook twee ledig:

  • Kleurverschil zilver en witgoud? JA, verschilt in kleur zonder rodium.
  • Kleurverschil zilver en witgoud? NEE, verschilt niet in kleur met rodium.

In de winkel laten we graag de verschillen aan je zien. Hierdoor wordt het allemaal snel duidelijk. Doe dit wel op afspraak, want we nemen graag de tijd om jullie te informeren. Jullie zijn van harte welkom.

Simone en William Albers

Rings & Suits – Kleurverschil zilver en witgoud.